ФИЛМ О ОСЛОБОДИОЦУ – ИСТОРИЈСКИ ЕПОНИМ ГРАДА НА БЕГЕЈУ – КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

Филм „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског српски је кандидат за награду Оскар, коју додељује Америчка филмска академија у категорији најбољег страног филма, одлучио је већином гласова Стручни одбор АФУН-а. Добро је што је једна патриотска прича о страдању Срба у светској историји добити прилику да буде испричана пред публиком у Америци.

О српском кандидату за 92. добитника Оскара одлучивали су Војкан Борисављевић, Братислав Петковић, Драган Маринковић, Дејан Зечевић, Јелена Ђокић, Томислав Гаврић, Милорад Глушица, Иван Бекјарев, др Ивана Кроња, Милан Јелић, Миленко Јеремић, Мирослав Момчиловић, Предраг Пеђа Поповић, Сања Илић, Вера Влајић, Жарко Драгојевић, Радослав Зеленовић, Радмила Живковић, Злата Нуманагић, Драгиомир Зупанц и Божидар Зечевић.

О филмској причи

Филм који доноси причу о страдању, жртвама, херојству и победи… Екипа филма, предвођена је младим редитељем Петром Ристовским и главним актером филма Лазаром Ристовским.

Краљ Петар Карађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновића. Читав живот је провео у изгнанству. Божије провиђење је хтело да седне на престо Србије у одлучном историјском тренутку и да направи чврсту везу за земљом из које је потекао, ослободивши српски народ на Балкану.

Овај значајни српски владар је увео парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али Србији се није дало да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први Светски рат и Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. Током мучног повлачења српске војске преко албанских планина, краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела.

Филм о епском подвигу српске војске и народа у Првом светском рату које је предводио омиљени српски краљ Петар Први Карађорђевић сниман је према мотивима романа „Чарапе краља Петра“ Милована Витезовића. Епоними Петровац на мору у Црној Гори и Петровград (Зрењанин) у Србији сведоче на свој начин о овом значајном владару у српској историји.

О филмској екипи

Филмска екипа, коју је чинило преко 100 глумаца и 7.000 статиста, снимала је више од шест месеци, са укупно 110 снимајућих дана, на многим аутентичним локацијама и објектима по читавој Србији, на Старој планини, у Књажевцу, Ваљеву, Крупњу, Соко граду, Београду, Сомбору, Панчеву, Космају, Сремским Карловцима и на Крфу.

Глумачку екипу, поред Ристовског, чине и млади Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића, главну женску улогу тумачи Даница Ристовски у лику Макрене Спасојевић, Александар Вучковић тумачи лик младог регента Александра, дечак Иван Вујић игра Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом светском рату, популарни Радован Раша Вујовић сељака Животу, млади Марко Тодоровић игра принца Ђорђа, а а играју још и Бранко Јеринић, Павле Јеринић, Светозар Цветковић, Горан Шушљик, Тихомир Арсић, Слободан Ћустић, Танасије Узуновић, Марко Баћовић, Небојша Кундачина и многи други.

Надајмо се да ће држава Србија у будућности, препознати прилику за промоцију правих вредности, смоћи снаге и финансијских средстава да исприча све неиспричане приче путем ове врсте уметности на овако квалитетан начин, како би упознала светску јавност са богатом и бурном историјом ових простора и страдањем српског народа.

Петровград.орг