У РУСКОМ ДОМУ ИЗЛОЖБА – С НАМА ЈЕ БОГ! ДА ВАСКРСНЕ РУСИЈА!

У Руском Дому у Београду је отворена изложба „С нама је Бог! Да васкрсне Русија!“, посвећена херојима Белог покрета и њиховом оданом служењу Русији, у својој земљи и у иностранству. Изложба коју је припремио Савез потомака Галипољаца а на изложби је говорио јеромонах Игњатије Шестаков сабрат Сретењског манастира у Москви.

Главну поставку чине јединствене фотографије из породичних архива руских Галипољаца. Изложба прати причу о судбинама оних Руса, који су се под чудним животним околностима нашли на пустом турском полуострву Галипољу, где су наставили да несебично служе Отаџбини, јуначки чувајући своје идеале и традиције.

Није случајно што се изложба отвара у престоници Србије, земљи која је у годинама прогона примила руску браћу и сестре. 1921. године у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, уточиште је нашло око 40 хиљада руских избеглица, што је направило од Србије један од највећих центара руске емиграције. Руски народ је овде добио једнака права са грађанима Краљевине, а српски краљ Александар Карађорђевић је поставио задатак да се не само пружи уточиште, нахране и излече прогнаници, него да се „сачува руска душа“.

Симболично је и што се отварање ове изложбе одржава унутар зидова Руског Дома, који је подигао руски галипољац – познати војни инжењер и архитекта, пуковник Василиј Фјодорович Баумгартен. Руски Дом у част императора Николаја II постао је духовни, културни центар и друштвено огњиште руског живота. У њему се налазила капела, мушка и женска Руско-српска гимназија, основна школа, јавна руска библиотека, Руски научни институт, отворено руско позориште, руска музичка заједница, друштво „Руски соко“ и музеј посвећен императору Николају II.

У музичком делу програма су изведене старе руске песме и химне (руског ансамбла при Руском дому у Београду а посебно је запажен био наступ дечијег хора „Орлић“).

На отварању је приказан и филм о заслужном прегаоцу белог покрета и руске емиграције, генералу Врангелу, који је сахрањен у Београду. Документарни филм „Јего благородије Барон Врангел“ у издању издавачке куће „Бернар“.

Аутор: јеромонах Игњатије Шестаков (сестра Ива Бендеља)