Слава, слава, слава Србину…“

Почетком јануара месеца 2019. године долази нам још један значајан јубилеј, 150 година од објављивања Бечкеречког програма, великог народног вође Срба у Угарској, Светозара Милетића. Стицајем бурних историјских околности Срби немају довољну свест о значају овог политичког документа који је фундамент савремене српске државе, науке, културе и просвете.

 

 

Ради се о политичком програму прве српске модерно организоване странке у српском народу која се звала Српска народна слободоумна странка. Које су идеје носиле српске прваке пре сто и педесет година а темељ су данашње Србије? То су идеје једнакости, равноправсности, поштовања својег и комшијског идентитета. Сва та права су у историји ускраћивана српском народу.

 

 

Тог далеког 28. Јануара 1869. године одржана је у тадашњем Великом Бечкереку, потоњем Петровграду и Зрењанину страначка конференција којој је председавао водећи српски интелектуалац онога доба Светозар Милетић и на коме је усвојен чувени „Бечкеречки програм“.

 

 

Чувена је реченица великог Милетића: „Ми смо Срби, али смо и грађани“. Својим идејама Милетић је био трн у оку Аустро-угарским властима које су се од тада трудиле свим силама да га ликвидирају.

 

 

Српски народ се није достојно одужио великом вођи и ово је прилика за поправљање ове историјске неправде. И како каже песма која је ушла у народ:

 

 

„…Дуго већ смо ми робови

А сада смо слободни.

Ни бриге те сиви тићу,

Сви смо с тобом

Светозаре Милетићу,

Кад извесни, шалај куцне час…“

 

И тај час је децембра 1918. коначно куцнуо.

 

 

Петровград.орг

 

Поделите:

Коментари

коментара